"Front Sensors Not Working" message

Discussion in 'General Discussions' started by Chris_Toronto, Nov 5, 2016.

  1. Chris_Toronto

    Chris_Toronto Well-Known Member

    Joined:
    Oct 15, 2016
    Messages:
    57
    Likes Received:
    19
    Has anyone had a message onscreen saying something along the lines of "front sensors not working"? I check for any blockages and everything was clear.

    This happened when I was practicing the RTH function. Another odd thing was that in the 5 times I tried the RTH, the first two times it landed itself perfectly and the last three times it returned to home well but just hovered at 3 feet and would not land. This coincided with the "front sensor not working" message.
     
  2. msinger

    msinger Well-Known Member
    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    1,326
    Likes Received:
    498
    Location:
    US
    It appears your Mavic determined the ground was not suitable for landing. Per the Mavic manual:

    Mavic.png
     
  3. chippie

    chippie Well-Known Member

    Joined:
    Oct 16, 2016
    Messages:
    240
    Likes Received:
    65
    ^^^ That does not explain the "Front Sensor Not Working" Message though?
     
  4. msinger

    msinger Well-Known Member
    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    1,326
    Likes Received:
    498
    Location:
    US
    That's correct. It only explains the OP's second problem.
     
  5. Chris_Toronto

    Chris_Toronto Well-Known Member

    Joined:
    Oct 15, 2016
    Messages:
    57
    Likes Received:
    19
    Now that I look at my logs, it also said strong "wireless interference, fly with caution" before taking off.
     
  6. chippie

    chippie Well-Known Member

    Joined:
    Oct 16, 2016
    Messages:
    240
    Likes Received:
    65
    So unsuitable as in uneven I assume? Just seems strange that the error appeared at the same time. Wonder if for some reason both forward and down sensors have an issue.
     
  7. Chris_Toronto

    Chris_Toronto Well-Known Member

    Joined:
    Oct 15, 2016
    Messages:
    57
    Likes Received:
    19
    IMG_8961.PNG Here is a screen capture of the message.
     
  8. msinger

    msinger Well-Known Member
    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    1,326
    Likes Received:
    498
    Location:
    US
    I'm not sure. Perhaps the OP will give us some more information about the areas where his Mavic would not land.

    These issues appear to be completely unrelated.
     
  9. schpenxel

    schpenxel Well-Known Member

    Joined:
    Oct 28, 2016
    Messages:
    478
    Likes Received:
    96
    I don't see anything in that screenshot about the front sensors?
     
  10. Chris_Toronto

    Chris_Toronto Well-Known Member

    Joined:
    Oct 15, 2016
    Messages:
    57
    Likes Received:
    19
    I've reviewed the flight logs but for whatever reason they don't show the front sensor message. But, I can assure you, it presented many times
     
  11. TheLightSpeed!

    TheLightSpeed! Well-Known Member

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    495
    Likes Received:
    195
    Was it dark out?


    Sent from my iPhone using MavicPilots
     
  12. TheLightSpeed!

    TheLightSpeed! Well-Known Member

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    495
    Likes Received:
    195
    If it's dark they won't turn on... if I were you I would reload the app... or, reset all the settings


    Sent from my iPhone using MavicPilots
     
  13. Chris_Toronto

    Chris_Toronto Well-Known Member

    Joined:
    Oct 15, 2016
    Messages:
    57
    Likes Received:
    19
    No, not dark. What about calibration of the imu's. Is this something that needs to be done?
     
  14. TheLightSpeed!

    TheLightSpeed! Well-Known Member

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    495
    Likes Received:
    195
    Do not calibrate the IMU unless it tells you too


    Sent from my iPhone using MavicPilots
     
  15. TheLightSpeed!

    TheLightSpeed! Well-Known Member

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    495
    Likes Received:
    195
    Are you certain they are not working? I would not be concerned with a one time error message. Turn on GPS mode and fly it towards something to see if it's operational


    Sent from my iPhone using MavicPilots
     
Loading...
Similar Threads - Front Sensors Working Forum Date
Front LED's on and off? Mavic Pro Discussions Nov 30, 2016
Turn on/off front led missing from android app Mavic Pro Help Nov 23, 2016
Mavic front vision warning during flight 300 feet up in sun Mavic Pro Help Nov 18, 2016
Fly With the front clear dome or Without ?? General Discussions Nov 6, 2016
Front arm click Mavic Pro Discussions Nov 4, 2016

Share This Page