Čaute.
Tak Mavic 2 Pro se po 57min létání zatím nepřehřál a nespadl, ani z něj neupadl gimbal (jak se rozebírá v různých threadech), pro ty co o něm uvažují posílám pár postřehů a srovnání s původní jedničkou:
K dalšímu létání se asi dostanu až o víkendu, pokud vás zajímá něco konkrétního, tak se ptejte.
Zdar, Pavel.
Tak Mavic 2 Pro se po 57min létání zatím nepřehřál a nespadl, ani z něj neupadl gimbal (jak se rozebírá v různých threadech), pro ty co o něm uvažují posílám pár postřehů a srovnání s původní jedničkou:
- baterie má nový konektor, nabíječka nejde připojit oběma směry (dost otravné), nabíječka není zpětně kompatibilní s M1
- nabíječka už nemá 2x USB konektor, není možnost nabíjet baterku, ovladač a zároveň telefon
- výdrž baterky z datasheetu je docela reálná, zatím po nejdelším letu 24 min, z čehož velká část bylo visení na testovací fotky a videa (energeticky náročnější než let), baterka při přistání 20%
- moc nevěřím delšímu dosahu rádia kterým se v datasheetu vytahují, zatím ve městě velice podobné situace na ztrátu signálu jako M1
- v balení už není microSD karta (myslím že k M1 dávali 16GB), ale v těle je integrovaná 8GB flashka
- interní flashku lze číst (USB-C konektor) jen při zapnutém dronu
- kamera neumí portrait orientation (gimbal se umí natočit jen o cca 45°) - na video je to jedno, ale na fotky mě to mrzí
- gimbal cover už nepočítá s nasazením za letu, musí se sundavat, a nasadit ho zpátky není úplně intuitivní. Není k němu silikonový kryt proti poškrábání
- M2P je těžší (900g vs 735g), je to výrazně cítit už když ho člověk vezme do ruky, bude mít vliv na brždění. Baterie 290g vs 230g
- HQ režim videa dělá crop cca na 40mm ohniskovou vzdálenost, takže k videu jde přistupovat jako že to má 2 ohniska 28 a 40mm (samozřejmě bez možnosti měnit plynule a během jednoho záběru), což např. pro mě docela řeší omezení vůči Zoomu
- za letu je tišší a má hlubší zvuk, který je méně vlezlý než M1. Ale tichý M2 není
- je rychlejší, z létání mám pocit že má větší zrychlení a celkově plynulejší odezvy na řízení
- zdá se mi že je méně náchylný na výkyvy větrem během letu - nesnášel jsem na M1 když jsem kroužil kolem objektu, a na výsledném videu se kvůli poryvu na zlomek vteřiny zastavilo otáčení a pak zase pokračovalo. Na M2 jsem to zatím nepozoroval, ale na posouzení mám ještě moc málo nalétáno.
- ve videu (ani ve Full FOV režimu, ani v HQ) se neobjevuje takové to periodické pulsování ve stínech které bylo na 4k výstupu M1
- video se mi zatím zdá subjektivně ostřejší (aby se taky nezdálo, za ty prachy), ale zatím nebyl čas na srovnání stejných videí z obou dronů
- to že musí člověk navíc obsluhovat nastavitelnou clonu vedlo ke zmenšení nastavovacích prvků v aplikaci, na telefonu (iPhone 6) se často trefím na potřebný slider až napotřetí.
- ovládání expozice není úplně dobře vyřešené na ovladači - pravý otočný ovladač který dřív byl "cvakací" jako na foťáku je teď stejně jako levý jen "vychýlit a vrátit na střed", což pro nastavování expozice není intuitivní - z focení jsem zvyklý počítat cvaknutí a nemuset kontrolovat o kolik se expozice změnila, nové nastavení vyžaduje kontrolu po každé změně
- je nutné výrazně opatrněji zacházet s hloubkou ostrosti, větší čip znamená menší hloubku ostrosti, trochu tomu asi přidá i větší ohnisko
- pro fotky i video je docela dobře použítelné ještě ISO 3200, video z M1 na 3200 už bylo prakticky nepoužitelné kvůli šumu, z M2P je 6400 pořád ještě viditelné a výrazně lepší než 3200 z M1. Pro noční natáčení je ale velký problém anti-flickering, i při nastaveném 50Hz antiflick. je na videích (všechny v 30fps, 1/60 sec) vidět blikání lamp. Světla aut jsou stabilní.
- většinu videí jsem zatím točil s nastavením +1 na ostrost, zatím jsem nikde nezaregistroval takové ty rozmazané oblasti co M1 občas dělal v místech s moc velkým detailem. To +1 na ostrost je ve fullFOV režimu možná až moc, v HQ režimu mi výstup přišel úplně super. Zatím jsem netočil nic co by stálo za ukázku, po víkendu snad budu moci ukázat
- fotky v DNG normálně načte Lightroom, videa v HQ i full FOV mi normálně přehrály Win 10, editace jsem zatím nezkoušel
K dalšímu létání se asi dostanu až o víkendu, pokud vás zajímá něco konkrétního, tak se ptejte.
Zdar, Pavel.