Get more from your Mavic
The largest Mavic community in the world
Join Us Now

I had some unnerving gimble glitches yesterday...equipment failure?

WildDoktor

Active Member
Joined
Feb 22, 2017
Messages
38
Reactions
25
Location
NorCal

Have you seen this issue before? Any idea what causes it, and how to make it never happen again? It really drained my confidence and made for a nerve wracking rest of the flight. No fun!


Problem?
I am still new to the mavic pro (but not drones in general); looks like i have right around 5hrs / 28 flights on the clock for this bird. I picked it up a month or so ago from the 2nd owner, neither he nor the first owner flew it more than 5 or 6 times. So it's basically brand new.
1626882376562.png
I've been trying to get used to it, get it setup to my way of flying, and see if it's usable for business purposes, so I keep flying it in simulated "work" settings.

Yesterday my goal was to orbit a cell tower and document the new antennas that were installed last week. Then go do a 360 pano over a site next door to the tower that just started breaking ground on construction.

So I did about 4 orbits of the cell tower; 2 above the tower, 2 mid-way down to focus on the new antennas.

After stopping the POI mission, I began to fly away from the tower and the gimbal started to glitch very badly, and the mavic started drifting when I let go of the sticks.

I landed it, checked it out, put it back in the air, and flew it around for another few minutes; it didn't glitch any more.

Then I landed it, swapped batteries, took off, and headed to the construction site. The gimbal started glitching, and the mavic started drifting when I let go of the sticks.

Again I landed it, checked it out, put it back in the air, and flew it around for another 10 minutes or so, getting two 360 panos of the construction site. It didn't glitch any more.

???

Was unit in a crash? no

What have you tried so far? see above

What device are you using ( iphone , ipad, Samsung , etc)? Samsung Note 5

What firmware are you running ( aircraft, remote controller)? Can't recall at the moment; don't have the drone with me currently

What Go app version are you using? Go App 4, 4.3.37

Any modification?
(if so what) Super Patcher, some battery settings in the DJI Assistant 2

Did you change anything or install any apps?
(if so what) see above

Do you have a video or pictures of the problem? (if so post link)
 
Last edited:

brett8883

Well-Known Member
Joined
Jan 10, 2019
Messages
5,414
Solutions
1
Reactions
4,499
Location
Salt Lake City, Utah

Have you seen this issue before? Any idea what causes it, and how to make it never happen again? It really drained my confidence and made for a nerve wracking rest of the flight. No fun!


Problem?
I am still new to the mavic pro (but not drones in general); looks like i have right around 5hrs / 28 flights on the clock for this bird. I picked it up a month or so ago from the 2nd owner, neither he nor the first owner flew it more than 5 or 6 times. So it's basically brand new.
View attachment 132180
I've been trying to get used to it, get it setup to my way of flying, and see if it's usable for business purposes, so I keep flying it in simulated "work" settings.

Yesterday my goal was to orbit a cell tower and document the new antennas that were installed last week. Then go do a 360 pano over a site next door to the tower that just started breaking ground on construction.

So I did about 4 orbits of the cell tower; 2 above the tower, 2 mid-way down to focus on the new antennas.

After stopping the POI mission, I began to fly away from the tower and the gimbal started to glitch very badly, and the mavic started drifting when I let go of the sticks.

I landed it, checked it out, put it back in the air, and flew it around for another few minutes; it didn't glitch any more.

Then I landed it, swapped batteries, took off, and headed to the construction site. The gimbal started glitching, and the mavic started drifting when I let go of the sticks.

Again I landed it, checked it out, put it back in the air, and flew it around for another 10 minutes or so, getting two 360 panos of the construction site. It didn't glitch any more.

???

Was unit in a crash? no

What have you tried so far? see above

What device are you using ( iphone , ipad, Samsung , etc)? Samsung Note 5

What firmware are you running ( aircraft, remote controller)? Can't recall at the moment; don't have the drone with me currently

What Go app version are you using? Go App 4, 4.3.37

Any modification?
(if so what) Super Patcher, some battery settings in the DJI Assistant 2

Did you change anything or install any apps?
(if so what) see above

Do you have a video or pictures of the problem? (if so post link)
There’s a known issue with the Mavic Pro and certain SD card that can make the gimbal bug put like that. The Sandisk Extreme Plus 32GB is the worst offender by far but there are others. Which SD card are you using?
 

WildDoktor

Active Member
Joined
Feb 22, 2017
Messages
38
Reactions
25
Location
NorCal
An SD card can cause the gimbal to wig out? Wow.

I'm using a Sandisk Ultra PLUS 64Gb V10 XC1 C10 A1
1626935392057.png
 

Carl B

New Member
Joined
Jun 19, 2021
Messages
3
Reactions
17
Age
65
Location
Wichita, KS

Have you seen this issue before? Any idea what causes it, and how to make it never happen again? It really drained my confidence and made for a nerve wracking rest of the flight. No fun!


Problem?
I am still new to the mavic pro (but not drones in general); looks like i have right around 5hrs / 28 flights on the clock for this bird. I picked it up a month or so ago from the 2nd owner, neither he nor the first owner flew it more than 5 or 6 times. So it's basically brand new.
View attachment 132180
I've been trying to get used to it, get it setup to my way of flying, and see if it's usable for business purposes, so I keep flying it in simulated "work" settings.

Yesterday my goal was to orbit a cell tower and document the new antennas that were installed last week. Then go do a 360 pano over a site next door to the tower that just started breaking ground on construction.

So I did about 4 orbits of the cell tower; 2 above the tower, 2 mid-way down to focus on the new antennas.

After stopping the POI mission, I began to fly away from the tower and the gimbal started to glitch very badly, and the mavic started drifting when I let go of the sticks.

I landed it, checked it out, put it back in the air, and flew it around for another few minutes; it didn't glitch any more.

Then I landed it, swapped batteries, took off, and headed to the construction site. The gimbal started glitching, and the mavic started drifting when I let go of the sticks.

Again I landed it, checked it out, put it back in the air, and flew it around for another 10 minutes or so, getting two 360 panos of the construction site. It didn't glitch any more.

???

Was unit in a crash? no

What have you tried so far? see above

What device are you using ( iphone , ipad, Samsung , etc)? Samsung Note 5

What firmware are you running ( aircraft, remote controller)? Can't recall at the moment; don't have the drone with me currently

What Go app version are you using? Go App 4, 4.3.37

Any modification?
(if so what) Super Patcher, some battery settings in the DJI Assistant 2

Did you change anything or install any apps?
(if so what) see above

Do you have a video or pictures of the problem? (if so post link)
I had some issues the other day that sound similar. I was on my second battery when things got a little wonky. I landed and let things cool down some. It was a very sunny somewhat humid afternoon and about 90 degrees. After the cool down I didn’t have any other issues.
 

brett8883

Well-Known Member
Joined
Jan 10, 2019
Messages
5,414
Solutions
1
Reactions
4,499
Location
Salt Lake City, Utah
An SD card can cause the gimbal to wig out? Wow.

I'm using a Sandisk Ultra PLUS 64Gb V10 XC1 C10 A1
View attachment 132196
Yea so that card is no good for the Mavic Pro. You need a card that says U3 or V30 on it which refers to the minimum write speed of 30mbps. The card you are using is a minimum 10mbps it’s not fast enough.

Why this causes the gimbal to freak out I don’t know but it’s well documented. My theory is that the cache on the camera fills up and so the camera has no choice but to restart itself to clear the cache and what you are seeing is a partial reboot and recalibration of the camera/gimbal. Purely speculation though.

As I noted earlier there is a 32 GB Sandisk Extreme Plus that is known to cause the same issue even though it’s labeled U3/V30. I don’t know if they just had a bad run of them back in the day of why that specific card doesn’t work when it should but steer clear of it. Other sizes of Sandisk Extreme Plus work fine.

I use to have the same problem and have been tracking it for some time. 9/10 people who have this issue were using an insufficient card and it was fixed with a card that meets the minimum required specs and wasn’t the Sandisk Extreme Plus 32 GB
 

WildDoktor

Active Member
Joined
Feb 22, 2017
Messages
38
Reactions
25
Location
NorCal
What the...! Well, I do have some other U3 cards, so I'll give those a try.

Interestingly though, I flew a roof shoot yesterday evening with the current setup and had zero issues. (Other than I got the exposure settings wrong, so I've got a lot of post work to do on the images). I was able to so some very precise / close quarters tripod-mode flying with confidence. Same SD card. But I only did one slow POI orbit, with a large (260') radius at 4mph. I wonder if part of the issue is that I did 4 orbits with a 25' radius and an altitude change. But then, changing the battery and flying straight should have cleared things up. Also interesting, the 2nd glitch started when I started recording video.

Anyway...I'll try another card, and then try the same POI orbits around the cell tower and see what happens.

Thanks for the head's up, @brett8883!!!
 

brett8883

Well-Known Member
Joined
Jan 10, 2019
Messages
5,414
Solutions
1
Reactions
4,499
Location
Salt Lake City, Utah
Seems I only have a 16GB u3 card. Well, it'll be enough for testing anyway.

View attachment 132218
That SanDisk Extreme is a good one.

It was my experience too that it didn’t happen every flight. I noticed you were recording when it happened did it record the incident to the SD card? If it did record this may not be it but you should be using a U3/V30 card anyway.
 

WildDoktor

Active Member
Joined
Feb 22, 2017
Messages
38
Reactions
25
Location
NorCal
The first glitch shut off the video; the 2nd glitch didn't! Well, either way I'll test with the U3, and it looks like now I have a 64Gb card for my old gopro 4 silver...or a 2nd one for my old reliable Autel XSP! :)
 
  • Like
Reactions: brett8883

WildDoktor

Active Member
Joined
Feb 22, 2017
Messages
38
Reactions
25
Location
NorCal
Hmm...the first glitch happened while video was recording, and eventually stopped the recording on it's own, and swapped from video to camera. The 2nd glitch happened just after I started recording, and also eventually stoped the recording...but didn't swap from video to camera.
 

brett8883

Well-Known Member
Joined
Jan 10, 2019
Messages
5,414
Solutions
1
Reactions
4,499
Location
Salt Lake City, Utah
Hmm...the first glitch happened while video was recording, and eventually stopped the recording on it's own. The 2nd glitch happened just after I started recording, and didn't stop the recording (but I landed a little quicker the 2nd time).
The fact that it is happening during video recording is further proof to me that this is the same issue I have been tracking and it’s related to the SD card issue.
 
  • Like
Reactions: WildDoktor
Lycus Tech Mavic Air 2 Case

DJI Drone Deals

1. Mavic Mini (renewed) - $309
2. Mini 2 - $449
3. Air 2 (renewed) - $699
4. Air 2s - $999
5. FPV Combo - $1299
6. Mavic 2 Zoom - $1349
7. Mavic 2 Pro - $1599

New Threads

Forum statistics

Threads
105,093
Messages
1,246,358
Members
136,514
Latest member
Gman47