Get more from your Mavic
The largest Mavic community in the world
Join Us Now

Mavic Mini Transmission Default Setting

StubbornSwiss

FAA Registered
Premium Pilot
Joined
Nov 17, 2019
Messages
300
Reaction score
282
Location
MD, USA
Greetings!

I just noticed that anytime I start the DJI Fly app in preparation to fly, after connecting with the drone and during my pre start checks, I find that the Transmission setting is always in Manual mode, and I have to switch it to my preferred setting of Auto (causing the drone to shut down and restart).

I am pretty sure this is not how it was prior to the recent app update.

Would someone be kind enough to confirm this for me?

This is happening on ios devices, NOT on Android.

Cheers!
 
Last edited:

StubbornSwiss

FAA Registered
Premium Pilot
Joined
Nov 17, 2019
Messages
300
Reaction score
282
Location
MD, USA
So its me again.

Would someone be so kind as to check this out for me.

Thank you.
 

CarstenB

Active Member
Joined
Feb 19, 2020
Messages
43
Reaction score
41
Age
55
Location
Houston
same here. Just tested it a few times. I set it to automatic and wait until wifi is restarted then quit the GoFly app. When i launch it again it's back to manual.
 

StubbornSwiss

FAA Registered
Premium Pilot
Joined
Nov 17, 2019
Messages
300
Reaction score
282
Location
MD, USA
@CarstenB Thanks a lot for that. I do assume you meant to say the DJI Fly App.

It was never like this before. You could set it to Auto and it would stay there. Now one has to check it before every flight.

Just a heads up to those who normally have it in Auto mode.
 
  • Like
Reactions: Adembar

Xanadu

Well-Known Member
Joined
Mar 27, 2020
Messages
474
Reaction score
1,533
Age
42
Location
Athens, GR
Just flew for the first time after the latest Fly app update. Mine is set to Auto, as it was before the app update (Android).
 

alopeznj

Well-Known Member
Joined
Mar 23, 2020
Messages
99
Reaction score
52
Age
16
Location
NJ
Me too, I just posted another blog on this, did not know this was already out.
 
  • Like
Reactions: Adembar

Tson

New Member
Joined
Jan 1, 2020
Messages
1
Reaction score
0
Location
US
I have the same experience. Always reverts to “manual” transmission.
Also, the UUID Identification always turns itself back on.
 

DrizzyDrones

Member
Joined
Apr 27, 2020
Messages
14
Reaction score
7
Age
34
Location
Newfoundland
Mine does the same thing.. can anyone actually confirm that auto changes the channel during flight as one gets congested it switched to a different? I can’t seem to get a straight answer i have read that it doesn’t actually change during flight it just automatically picks the best channel on start up i have also read that it automatically chooses the best channel and also picks between 2.4 and 5.8 whatever is best it keeps switching but i don’t even think it has 2.8 .. and in a high interference area i have found that selecting a channel manual gave me a better distance doing the same patch. I downloaded a wifi anylyser and it shows the networks around the area and what channel they are using. You would think auto would give better results in all situations if it truly did switch during flight to the best channel
 

Flere-Imsaho

Member
Joined
May 27, 2020
Messages
6
Reaction score
1
Age
47
Location
UK
Mine does the same thing.. can anyone actually confirm that auto changes the channel during flight as one gets congested it switched to a different? I can’t seem to get a straight answer i have read that it doesn’t actually change during flight it just automatically picks the best channel on start up i have also read that it automatically chooses the best channel and also picks between 2.4 and 5.8 whatever is best it keeps switching but i don’t even think it has 2.8 .. and in a high interference area i have found that selecting a channel manual gave me a better distance doing the same patch. I downloaded a wifi anylyser and it shows the networks around the area and what channel they are using. You would think auto would give better results in all situations if it truly did switch during flight to the best channel
I have the same issue. Always on manual even though I switch to Automatic. With regards to the automatic setting I believe it works by automatically selecting the best channel (either 2.4 or 5.8Ghz) and then locks onto that. I do not believe it dynamically switches channel mid flight as this would cause a reset. In fact this is how I noticed I was on manual. I was going to switch mid flight but thought that would be a bad idea whilst above a lake...
There was an update to the DJI Fly app yesterday v1.1.3 but I have not had a chance to check yet. Just states "Fixes crashing issues and improves app stability" so don't hold much hope.
 

alopeznj

Well-Known Member
Joined
Mar 23, 2020
Messages
99
Reaction score
52
Age
16
Location
NJ
I have the same issue. Always on manual even though I switch to Automatic. With regards to the automatic setting I believe it works by automatically selecting the best channel (either 2.4 or 5.8Ghz) and then locks onto that. I do not believe it dynamically switches channel mid flight as this would cause a reset. In fact this is how I noticed I was on manual. I was going to switch mid flight but thought that would be a bad idea whilst above a lake...
There was an update to the DJI Fly app yesterday v1.1.3 but I have not had a chance to check yet. Just states "Fixes crashing issues and improves app stability" so don't hold much hope.
Does not fix it.
 
  • Like
Reactions: Flere-Imsaho